Verandering op maat

Loop je bij veranderingen tegen hobbels aan, weet je niet waar je moet beginnen of vraag je je af hoe je mensen kunt ondersteunen in het verandertraject? Dan biedt verandering op maat een oplossing. Hieronder zie je op basis van waar je staat een aantal mogelijkheden waaraan je kunt denken. Laat ons weten wat je vraag is – we denken graag met je mee.

Waar sta jij?

Is mijn organisatie klaar voor veranderen?Doe de quick scan en kom erachter.
Hoe neem ik mijn mensen en organisatie mee in de verandering?Wij gaan veranderen 
Onze verandering loopt stroefHobbels onderweg 

Wij gaan veranderen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is we-gaan-veranderen-plaatje.jpg

Wij zien vaak dat organisaties al een heel traject hebben doorlopen voordat de verandering daadwerkelijk plaats vindt. Eindelijk staat alles ‘op groen’. En dan?

Uit de praktijk blijkt dat juist dán leidinggevenden, teams en medewerkers vragen hebben. Vragen waarmee je aan de slag moet. 

Leidinggevenden
Organisatieveranderingen geven onrust. Heldere communicatie en aanwezigheid van een leidinggevende is hard nodig. Die leidinggevende moet daarnaast ook zijn aandacht geven aan het ‘gewone’ dagelijkse werk: de doelen en resultaten van de organisatie. En met de verandering wordt vaak een andere manier van leidinggeven, communiceren en motiveren gevraagd. Zonder de juiste tools loopt menig leidinggevende vast, dat geeft een rem op de verandering. Wij bieden vaardigheden en instrumenten die de leidinggevende direct kan gebruiken.

Teams
De verandering betekent soms dat je in een ander team gaat samenwerken. Of dat je team op een andere manier gaat werken. Hoe zal dat zijn en hoe doe je dat dan? Wij nemen jou en je team mee en vertalen de veranderdoelstelling naar jullie dagelijkse praktijk.

Medewerkers
Veranderen vraagt ander gedrag van elk individu. Maar hoe doe je dat? Soms is het een kwestie van de techniek en manier waarop leren. Bijvoorbeeld, hoe geef ik mijn mening? Soms weet je hoe het moet, maar heb je gedachten en overtuigingen die je belemmeren om het nieuwe gedrag te laten zien.
In een kleine groep leren wij je de technieken die bij het nieuwe gedrag horen, of bekijken wat je tegenhoudt. In vertrouwen, helder en direct toepasbaar. 

Hobbels onderweg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hobbels-onderweg.jpg

Loopt de verandering stroef? In de praktijk loopt een verandering vaak anders dan dat je vooraf dacht. Een greep van veel genoemde hobbels: 

Medewerkers hebben nieuwe vaardigheden nodig
Bij verandering hoort vaak ander gedrag en nieuwe vaardigheden. Die leren mensen niet vanzelf. Ze hebben hiervoor tijd en begeleiding nodig. Bijvoorbeeld door voldoende tijd te bieden om het nieuwe gedrag te leren, of zelf het goede voorbeeld te geven en een mentor in te zetten. Heb je behoefte aan aanvullende kennis en nieuwe inzichten? Organiseer dan een training rondom het gewenste gedrag. Wij bieden verschillende mogelijkheden op het gebied van samenwerking, communicatie en eigen maken van nieuwe routines.

De samenwerking verloopt (nog) niet of stroef
Bij organisatieveranderingen ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden: binnen teams of tussen teams en afdelingen. Helaas komt goede samenwerking niet vanzelf tot stand. Wij kunnen helpen wanneer:

  • Mensen specifieke vaardigheden nodig hebben, zoals effectief communiceren, feedback geven of kunnen omgaan met verschil, 
  • Teams een volgende stap in hun teamontwikkeling willen zetten

Medewerkers vallen terug in oude – en ongewenste – gedragspatronen
Dat is heel natuurlijk. Gedrag is een gewoonte – hoe makkelijk is het wel niet om daar weer op terug te vallen? Wij weten hoe en waarom dat gebeurt, en gaan samen met jou en je team aan de slag om daarin niet terug te vallen.

Mensen willen niet mee in de verandering en vertonen weerstand
Weerstand is een natuurlijk onderdeel bij veranderen. De redenen hebben te maken met ‘willen’, ‘kunnen’ en ‘mogen’. Zo kunnen ongeschreven regels sterker zijn dan de voornemens op papier. Samen achterhalen we de oorzaak van de weerstand en kijken welke oplossing mogelijk is – uiteenlopend van een training, coaching of een maatwerkprogramma.

Meer weten?

Wil je sparren over de mogelijkheden voor jouw situatie? We denken graag met je mee over een verandering op maat. Stuur ons vrijblijvend je vraag en we maken een belafspraak.