Kort lontje?

Heb jij dat ook, dat je na al die maanden van lockdown en thuiswerken wel een érg kort lontje hebt? 

Nou – wij wel. We hebben het gehad. We willen weer naar buiten, het terras op, klanten ontmoeten. Want jee, het is toch behelpen de hele dag achter een scherm. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met mopperen en dingen opnoemen die we liever zouden zien. Ons geduld is op. We zijn er klaar mee. 

Maar ja, geduld of geen geduld: het is wél hoe het nu is. En geen mens kan ons vertellen hoe lang het nog gaat duren. 

Zo zaten wij met zijn tweeën ‘lekker’ te mopperen en ons op te winden. Dat lucht voor even wel op – totdat we ons realiseerden dat het ons ook niet verder bracht. We raakten de regie kwijt. We zien dit meer: iedere dag spreken wij professionals die het lastig vinden om de regie te herpakken.

Het kan ook anders

Je hebt altijd een keuze bij een situatie die niet is hoe je zou willen – of het nou een kleine tegenvaller is of groot verdriet. De opties: 

  1. je verzet je tegen de situatie en voelt je slachtoffer, maakt verwijten of raakt over de kook, 
  2. je accepteert de situatie, zo waardeloos als het ook is op dit moment, en kiest er bewust voor het beste ervan te maken. 

Kies je voor verzet? Dan ga je de situatie zoals die is vergelijken met andere omstandigheden. Je oordeelt en denkt ‘het zou niet zo moeten zijn, hier heb ik niet voor gekozen, waarom lost Den Haag dit niet slimmer op?’. Zo leg je de macht, invloed en verantwoordelijkheid bij een ander neer. 

Heb jij een kort lontje, of pak de regie?

Kies bewust en pak de regie

Je kunt ook kiezen voor een andere aanpak: die van acceptatie van en omgaan met de situatie. Laten we eerlijk zijn – die stap is niet de makkelijkste. Want dan heb je te dealen met hoe het nu is. Je moet zelf in actie komen! Beslis wat je in het hier en nu wilt – en wat niet. Ook in deze situatie is het belangrijk om je grenzen aan te geven en te zoeken naar mogelijkheden. Misschien hoef je niet de hele dag achter het beeldscherm – maar kan je gesprekken ook al wandelend telefonisch voeren. Je zult zien, zelf in actie komen werpt zijn vruchten af. Het gevoel om weer achter het stuur te zitten geeft je kracht. 

Je zou denken dat we als coach altijd goed omgaan met lastige situaties, maar ook wij slaan nog wel eens de verkeerde richting in… Gelukkig hadden we elkaar om wakker te schudden. 😉 

En nu? 

We halen weer diep adem en focussen ons op het hier en nu: wat willen we, kunnen we en mogen we doen? Waar maken we onze klanten blij mee? En weet je nou wat zo tof is: daar komen een heleboel sprankelende ideeën uit!

Tip 

Het kan lastig zijn om in je eentje dat korte lontje te doven, en uit de klagende rol te stappen. Kies dan bewust en ga aan de slag met coaching. Ook dan neem je weer de regie! 


Je las een blog van Why2. Wil je het delen? Altijd fijn! De buttons staan onderaan deze pagina. Wil je onze blogs met tips voortaan direct in je mailbox ontvangen? Dat is een kwestie van aanmelden.