Zo ga je om met opstartproblemen

Deze week zijn alle scholen weer begonnen. Daarmee is de zomervakantie officieel voorbij en het werkjaar weer begonnen. En dat…. is toch altijd even omschakelen. Wij hadden in ieder geval wat opstartproblemen. Die mengeling van het vakantiegevoel dat we nog wat langer willen vasthouden en de berg werk die op ons ligt te wachten, waar we ook wat tegenop zien. Heb jij dat ook?

Gelukkig maar! Dat betekent dat je er echt tussenuit bent geweest. Buiten in de zon, lekker eten, samenzijn met anderen en tijd voor ontspanning zorgen voor de aanmaak van de bekende ‘geluksstofjes’. Deze stofjes; dopamine, serotonine en endorfine zorgen dat je je goed voelt. Nu we weer aan het werk gaan, worden deze stofjes minder aangemaakt.
Daarnaast moeten je hersenen letterlijk weer opstarten. In je vakantie heb je andere routines en gedraag je je anders. Dit ‘vakantie-systeem’ moet als het ware afgesloten worden en het werkroutine systeem weer opgestart. Al zien we het niet, dit kost nu eenmaal tijd.

Drie tips om weer aan het werk te gaan

 1. Opstart tegenzin hoort erbij.
  Het helpt al als je dit tegen jezelf zegt. Opstarten kost tijd, gun jezelf een goede opstart. Je zal merken dat je dan veel sneller productief bent. In de regel kost het 2 dagen om volledig up to date te zijn. 
 1. Maak een overzicht van taken en acties.
  Begin als eerste met het doorlopen van je agenda, actielijsten en mail. Welke acties zijn er? Wat is belangrijk? Neem de tijd om dit op een rijtje te zetten. Een manier om dit te doen is om je taken en acties onder te verdelen in 3 categorieën:
  – Urgent
  – Belangrijk
  – Niet urgent of belangrijk

 2. Begin klein en beloon jezelf. 
  Begin bij voorkeur met een aantal kleine taken. Het afronden van een taak geeft je de motivatie om verder te gaan. Zeker als je jezelf na elke taak een beloning geeft. Dit kan het drinken van een kopje koffie zijn, een high five of het geven van een eigen schouderklopje. 

Wat is jouw opstartprobleem?

Heb jij ook opstartproblemen en behoefte aan een tip die werkt voor jou?
Vul dan onderstaand formulier in en je ontvangt deze week jouw tip!


Je las een blog van Why2. Wil je het delen? Altijd fijn! De buttons staan onderaan deze pagina. Wil je onze blogs met tips voortaan direct in je mailbox ontvangen? Dat is een kwestie van aanmelden.