Zo benut je de kracht van diversiteit

Diversiteit is één van de sleutels voor een innovatief en probleemoplossend team. Maar… eenvoudig is het niet. Dat was altijd al zo. De huidige onrust en het op afstand werken, maakt het nog een tandje lastiger.

‘Ik heb een team waarin de diversiteit groot is. De verscheidenheid in achtergrond, opleiding en kwaliteit geeft veel invalshoeken’, vertelt HR manager Hanneke ons. ‘Het geeft ook een uitdaging, want hoe ga je effectief om met de verschillen? Tot begin van dit jaar werkte het prima. Of nou ja, we deden ons best. Maar sinds we online werken… we zijn zo bezig om het werken op afstand onder de knie te krijgen, dat we minder oog hebben voor de diversiteit in ons team. Hoe ga je online nou om met de onderlinge verschillen?’

We liepen met Hanneke drie stappen door om de diversiteit in haar team weer te benutten, ook nu ze op afstand werken.

 1. Positieve aandacht voor de diversiteit in je team
  Besteed positieve aandacht aan de verschillen die er zijn, benoem bijvoorbeeld de positieve invloed op de teamprestatie. Dit kan ook online, al is je rol als manager of gespreksleider dan extra belangrijk.
  Vraag bijvoorbeeld expliciet om ieders mening, ook van die stille teamgenoot, of andersdenkende collega. We zijn nu eenmaal groepsdieren en hebben de neiging om onze mening voor ons te houden als we denken dat deze afwijkt van de groep – dan blijf je tenminste bij de groep horen. Online gebeurt dat nog makkelijker: vaak komt niet iedereen zichtbaar in je beeldscherm, dus is het makkelijker ‘onzichtbaar’ te zijn.
 2. Gebruik nieuwsgierigheid
  We vinden het allemaal fijn als er belangstelling voor ons is. Wees nieuwsgierig naar elkaar, stel vragen. Als teamleider kan je dit stimuleren door er specifiek tijd en ruimte voor vrij te maken.
 3. Waardeer het verschil 
  Met positieve aandacht en een luisterend oor is de stap naar waarderen van het verschil vaak makkelijker gezet. Weet je als team deze stap te zetten, dan wijzen mensen elkaars voorstel niet direct af, maar hebben teamleden juist een open houding voor nieuwe ideeën en inzichten. En daarmee vergroot je je kracht als team.

Tip

Heb jij vragen over de diversiteit in jouw team? Stuur een mail met je telefoonnummer, dan bellen we je om jouw vraag te bespreken.

Meer weten over werken in teams? 


Je las een blog van Why2

Why2 geeft training en coaching aan organisaties in verandering. Wil je onze blogs niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief: ‘That’s why’! Dan ontvang je (ongeveer) één keer per maand een overzicht van de blogs van de afgelopen maand.