Online vergaderen – en dan leuk

Gazpacho zonder zout en peper  – daar is niets aan. Het is dan een waterig soepje, zonder veel uitgesproken smaken. Maar doe je dat ene snufje zout erdoor en wat peper erbij? Dan proef je de zomer. 

Met online meetings is het net zo. Je staart naar het beeldscherm, vraagt voor de zoveelste keer aan je collega of hij zijn camera wilt aanzetten, er is weer iemand die te laat inlogt. Bluh! Wat kun je doen om die online meetings wél pit en energie te geven? 

online vergadering

 1. Gebruik verschillende werkvormen in vergaderingen
  Kijken naar een beeldscherm is gewoon vermoeiend. Je kan sowieso maar 20 minuten echt je aandacht erbij houden, dus afwisseling is belangrijk. Anders gaan je deelnemers kijken of er nog een berichtje op de telefoon is. Dus wissel af met een vragenrondje, laat stemmen op een poll, doe een dansje of neem een pauze. 

 2. Gebruik een online whiteboard
  Eerlijk gezegd: wat wij de afgelopen tijd het meest hebben gemist is bij elkaar zitten en sparren. Samen brainstormen en ideeën uitwisselen, of even een tekening maken om uit te leggen wat je bedoelt. 
  Daar hebben we nu wat op gevonden: we gebruiken een online whiteboard. Dat maakt ons overleg weer leuk en creatief, want…
  • we ‘prikken’ foto’s en tekeningen op het whiteboard voor ideeënvorming, 
  • gebruiken digitale post-its als reminder voor actiepunten,
  • chatten met elkaar – ook als de ander even niet is ingelogd.

 3. Bereid het overleg goed voor
  Helaas, het is niet anders: voor een online vergadering heb je meer tijd en voorbereiding nodig dan alleen een agenda en wat beslispunten. Online moet je harder werken om iedereen actief en betrokken te houden. No worries: als je deze tips volgt, dan gaat je overleg weer sprankelen! 

Tip: 

Dit blog schreven we naar aanleiding van een vraag van één van de deelnemers aan een workshop. Heb jij ook een vraag voor ons? Laat het weten!


Je las een blog van Why2. Wil je het delen? Altijd fijn! De buttons staan onderaan deze pagina. Wil je onze blogs met tips voortaan direct in je mailbox ontvangen? Dat is een kwestie van aanmelden.