Drie hobbels bij een lastig gesprek

Eerder beschreven we dat een gesprek over een lastig onderwerp voeren altijd pijn doet. Bij jezelf én vooral bij de ander.

Maar ja, om ze niet te voeren is minstens net zo vervelend. Voor je het weet is het incident-je waarbij je collega te laat was, uitgegroeid tot een groot conflict. En denk je mogelijk: ‘Ze zijn op die afdeling zo lui, ze hebben duidelijk andere normen…’.
Herken je dat?
Die beeldvorming maakt het vaak nog lastiger. We hebben immers meteen een beeld van mensen die te laat komen…die mensen zijn lui! 
En een gesprek voeren over op tijd komen met iemand die lui is, heeft weinig zin.

Hobbel 1: een botsing van waarden

lastig gesprek online

Als je op een rij zet waar je je aan stoort bij een ander, merk je dat het vaak zaken zijn waaraan jij juist veel waarde hecht. Voor jou is op tijd komen belangrijk. Jij houdt je aan de gemaakte afspraken, want zo geef je aan dat jij te vertrouwen bent. Dat iemand te laat komt, botst dan ook met jouw waarde ‘betrouwbaarheid’.

Stel dat je jouw waarde-gedachte loslaat. Welke reden zou die ander voor zijn gedrag kunnen hebben? Als je hier nieuwsgierig naar kunt zijn, ben je klaar om het te laat komen van je collega te bespreken.

Hobbel 2: wat doe je met je baas?

lastige gesprekken online

Of met die collega wiens hulp je straks nodig hebt? Hoe houd je de relatie dan goed? Dit is de volgende hobbel die we moeiteloos voor onszelf opwerpen om het lastige gesprek niet te voeren.

Trouwens, wel eentje die goed is om over na te denken: welke belemmeringen houden jou tegen een lastig gesprek te voeren? Zijn ze reëel, vinden anderen dit bijvoorbeeld ook, heb je dit vaker? Ook hier helpt het als je de belemmering kunt loslaten.

Hobbel 3: Uhmm…

lastige gesprekken online

De laatste hobbel die we tegenkomen is….podiumangst. We zijn het niet gewend om lastige thema’s te bespreken, dat doe je niet dagelijks. En dus komt het er belabberd uit, of kom je niet uit je woorden. Heel normaal! Misschien ook maar fijn dat je een lastig gesprek niet dagelijks doet, toch?

Oefen daarom het lastige gesprek voordat je het voert. Dat kan met een vriend, collega of…gewoon tegen je spiegelbeeld. Dan kan je ook de mimiek erbij oefenen, want ook dat draagt bij aan een goed gesprek.

Wil je meer weten over het voeren van lastige gesprekken? Of met je team een training volgen? Neem contact op, wij helpen je graag!


Je las een blog van Why2. Wil je het delen? Altijd fijn! De buttons staan onderaan deze pagina. Wil je onze blogs met tips voortaan direct in je mailbox ontvangen? Dat is een kwestie van aanmelden.